Dotacje dla HoReCa
mikro, małych i średnich firm
Dotacje dla: hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury
Województwa: dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie
Start naboru: 18 lipca 2024
Zakończenie naboru: 14 października 2024
Maksymalne dofinansowanie
dla HoReCa z Krajowego Planu Odbudowy
to 90% (pomoc de minimis)
do 540 000 zł
Czas na realizację inwestycji
do 31 stycznia 2026 r.
Dla kogo?
mikro, małe i średnie firmy
woj. dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie
branże: hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura
min. 20% spadku obrotów w latach 2020-2021
Na co
dotacja HoReCa?
Inwestuję w Firmę
na co dotacja?
Na inwestycje dla HoReCa w bazę usługową lub produkcyjną, czyli: roboty budowlane, budowa i rozbudowa obiektów, nowe linie produkcyjne, maszyny i urządzenia do uruchomienia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej, inwestycje z wykorzystaniem technologii cyfrowych
Dbam o Rozwój Pracowników
na co dotacja?
Zmieniasz lub poszerzasz profil działalności HoReCa? Sięgnij po dotację na przekwalifikowanie i nowe umiejętności dla pracowników. Zwiększ ich kompetencje z zakresu obsługi klienta i reagowania na sytuacje nadzwyczajne
Chcę Rozwijać Biznes!
na co dotacja?
Na studia wykonalności, modele biznesowe, procedury techniczne
Czy to dla mnie?
Zapoznaj się z dokumentami
Złóż Wniosek
Wypełnij i złóż wniosek o dotację
Ocena Wniosku
Zobacz, czy jesteś na liście rankingowej
Warunki do umowy
Otrzymasz informację, co dalej, by podpisać Umowę
Podpisanie Umowy
Otrzymasz informację, co dalej
Realizacja Przedsięwzięcia MŚP
i Rozliczenie!
Wypłata środków i naprawdę świętujesz, że masz dotację!
Jak to działa?
Od dotacji
do sukcesu
Jasny proces
Jasne informacje
A Ty to wiesz?
O to pytają inni (Sprawdź FAQ)
Dokumentacja projektowa
Pobierz
Sprawdź listę rankingową
Lista przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region 5
Lista przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
Lista nr 2 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region 5
Lista nr 2 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
Lista nr 3 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region 5
Lista nr 3 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Lista nr 4 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region nr 5
Lista nr 4 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Lista nr 5 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region nr 5
Lista nr 5 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Lista nr 6 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region nr 5
Lista nr 6 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Lista nr 7 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region nr 5
Lista nr 7 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Lista nr 8 przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region nr 5
Lista nr 8 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Region 5 – Lista nr 9 przedsięwzięć MŚP rekomendowanych do wsparcia
Region 5 – Lista przedsięwzięć MŚP z województwa dolnośląskiego niewybranych do wsparcia – Lista Rezerwowa
Obowiązuje od 08.11.2024
Lista nr 9 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region nr 5
Region 5 – Lista nr 9 przedsięwzięć MŚP rekomendowanych do wsparcia
Obowiązuje od 26.11.2024
Region 5 – Lista nr 10 przedsięwzięć MŚP rekomendowanych do wsparcia
Region 5 – Lista przedsięwzięć MŚP z województwa dolnośląskiego niewybranych do wsparcia – Lista Rezerwowa
Obowiązuje od 27.11.2024
Region 5 – Lista przedsięwzięć MŚP z województwa wielkopolskiego niewybranych do wsparcia – Lista Rezerwowa
Obowiązuje od 27.11.2024
Przejdź
do wypełniania
wniosku
Po kliknięciu przejdziesz na stronę Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
To na jej stronie składasz wniosek o dotację dla HoReCa.
Zanim to zrobisz, musisz założyć konto.
Bądź na bieżąco
Co nowego?
Komunikaty i aktualności
15 listopada
Lista nr 9 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
13 listopada
Lista nr 9 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
13 listopada
Region 5 – Lista przedsięwzięć MŚP z województwa dolnośląskiego niewybranych do wsparcia – Lista Rezerwowa
Obowiązuje od 08.11.2024
13 listopada
Region 5 – Lista przedsięwzięć MŚP z województwa wielkopolskiego niewybranych do wsparcia – Lista Rezerwowa
28 października
Lista nr 8 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
18 października
Lista nr 8 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
9 października
Lista nr 7 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
7 października
Lista nr 7 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
3 października
PARP przedłuża termin naboru!
19 września
Lista nr 6 przedsięwzięć nieobjętych wsparcien Region 5
18 września
Lista nr 6 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
11 września
Lista nr 5 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
10 września
Lista nr 5 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
12 sierpnia
Nowy regulamin i wydłużenie naboru
6 sierpnia 2024
Lista nr 4 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
5 sierpnia 2024
Uwaga! Tylko jeden wniosek HoReCa!
Wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek o wsparcie w ramach Inwestycji (§ 6 ust. 5)
1 sierpnia 2024
Zmiana warunków dostępu MŚP w ramach Inwestycji A.1.2.1 KPO w zakresie spadku obrotu w przedsiębiorstwie oraz doprecyzowania zasad i trybu publikacji zaktualizowanej listy przedsięwzięć MŚP
1 sierpnia 2024
Lista nr 4 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
24 lipca 2024
Najczęściej popełniane błędy we wnioskach KPO HoReCa
16 lipca 2024
Lista nr 3 przedsięwzięć rekomendowanych do objęcia wsparciem Region 5
16 lipca 2024
Lista nr 3 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
4 lipca 2024
Lista nr 2 przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
3 lipca 2024
Lista nr 2 przedsięwzięć objętych wsparciem Region 5
26 czerwca 2024
4 lipca – Spotkanie informacyjne, II nabór dla HoReCa
19 czerwca
Wsparcie dla branży HoReCa – PARP uruchamia drugi nabór!
18 czerwca 2024
Lista przedsięwzięć nieobjętych wsparciem Region 5
17 czerwca 2024
Lista przedsięwzięć rekomendowanych do wsparcia Region 5
Szkolenia dla firm dla HoReCa na wideo
KPO – nowe środki dla MŚP z sektorów HoReCa, turystyka, kultura
KPO HoReCa cz.1 – zmiany w II naborze
KPO HoReCa cz.2 – najczęstsze błędy przy wypełnianiu wniosków
Spotkanie informacyjne online 07_2024
Spotkanie informacyjne 08_2024: Pomoc de minimis oraz przygotowanie i kompletowanie dokumentacji niezbędnej do podpisania umowy (zaktualizowane o listę zaświadczeń)
Spotkanie informacyjne 11_2024: Rozliczanie / Wniosek o płatność
Najczęściej zadawane pytania
KTO – KIEDY – ILE
Maksymalna kwota wsparcia dla przedsięwzięcia MŚP jest określona w Regulaminie wyboru przedsięwzięć MŚP
i wynosi 540 tyś zł.
Minimalna kwota wsparcia dla przedsięwzięcia MŚP jest określona w Regulaminie wyboru przedsięwzięć MŚP
i wynosi 50 tyś zł.
O wsparcie w ramach projektu mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa spełniające kryteria wyboru przedsięwzięć określone w załączniku nr 1 do Regulaminu.
Wnioskodawca zobowiązany jest wykazać, iż w latach 2020 lub 2021 odnotował spadek obrotów w wysokości co najmniej 20%, liczony rok do roku ( w przypadku gdy w roku 2020 działalność była zawieszona przez co najmniej 6 m-cy, rok 2021 porównujemy do roku 2019).
Wsparcie jest udzielane w ramach pomocy de minimis.
Nie, wsparcie przedsięwzięcia MŚP jest udzielane w formie refundacji.
Okres realizacji przedsięwzięcia MŚP:
– nie może rozpocząć się przed dniem ani w dniu złożenia wniosku,
– nie może być dłuższy niż 12 kolejnych miesięcy (licząc od dnia rozpoczęcia realizacji przedsięwzięcia MŚP),
– założone rozpoczęcie przedsięwzięcia zaplanowane jest nie później niż w ciągu 3 miesięcy od złożenia wniosku,
– nie może wykraczać poza datę 31.01.2026 r.
JAK – GDZIE (WNIOSEK O DOTACJĘ)
Wnioski należy składać wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl.
Każdy klient otrzyma potwierdzenie złożenia wniosku z wskazaniem daty i czasu jego złożenia.
Po otrzymaniu potwierdzenia złożenia wniosku nie ma możliwości wprowadzania zmian do wniosku.
Wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek o wsparcie. W przypadku złożenia większej liczby wniosków ocenie będzie podlegał wniosek złożony najwcześniej. Kolejny wniosek można złożyć dopiero po wycofaniu wniosku lub gdy wniosek zostanie negatywnie oceniony.
Wnioski są oceniane przez Operatora w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku.
Tak, w przypadku, gdy przedsięwzięcie MŚP nie zostało wybrane do objęcia wsparciem, wnioskodawca ma prawo złożyć wniosek o ponowną ocenę przedsięwzięcia MŚP w terminie 7 dni od dnia doręczenia informacji o wynikach naboru.
Rozpatrzenie wniosku o ponowną ocenę przedsięwzięcia MŚP trwa nie dłużej niż 14 dni od dnia następnego po otrzymania wniosku, z możliwością przedłużenia do 60 dni w uzasadnionych przypadkach.
Tak, wniosek o ponowną ocenę przedsięwzięcia MŚP może być wycofany przez wnioskodawcę na każdym etapie jego ponownej oceny. Wniosek o wycofanie należy złożyć elektronicznie na skrzynkę: kpo@inkubator.kalisz.pl
Dla każdego z pięciu regionów zostanie wybrany w konkursie jeden Operator działający w skali danego regionu obejmującego kilka województw, zgodnie z podziałem:
Region 1 – województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie,
Region 2 – województwa mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie,
Region 3 – województwa lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie,
Region 4 – województwa łódzkie, opolskie, śląskie,
Region 5 – województwa dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie.
KONTAKT
Dla Projektu uruchomiona została Infolinia:
dyżur ekspertów był prowadzony w okresie trwania naboru wniosków i został zakończony wraz z jego zamknięciem
Zapytania możesz wysłać na adres: kpo@inkubator.kalisz.pl
JAK ZWIĘKSZYĆ SZANSĘ NA DOTACJĘ I ZMNIEJSZYĆ SZANSĘ, ŻE NAPISZESZ WNIOSEK ŹLE?
O TO PYTACIE CZĘSTO
W kryterium zapisano co podlega ocenie:
„W ramach oceny sprawdzeniu podlega czy:
Wydatki są uzasadnione i racjonalne w stosunku do zaplanowanych przez Wnioskodawcę działań i celów przedsięwzięcia MŚP oraz celów określonych dla Inwestycji A1.2.1 KPO (0 pkt albo 1 pkt), tzn. że:
a) wydatki są niezbędne i bezpośrednio związane z realizacją działań zaplanowanych w przedsięwzięciu MŚP; Wnioskodawca jest zobowiązany wykazać konieczność poniesienia każdego wydatku i jego związek z planowanym przedsięwzięciem (wydatki są uzasadnione);
b) wysokość wydatków jest dostosowana do zakresu zaplanowanych działań i czynności realizowanych w ramach przedsięwzięcia MŚP; wydatki nie mogą być ani zawyżone, ani zaniżone (wydatki są racjonalne).
Wnioskodawca przedstawił informacje w zakresie sposobu (0 pkt albo 1 pkt):
a) kalkulacji poszczególnych wydatków w odniesieniu do każdego rodzaju wydatku, w tym podania kosztu jednostkowego i szacowanej liczby jednostek;
b) przeprowadzenia rozeznania rynku i wskazania źródeł danych, na podstawie których określono kwoty poszczególnych wydatków.
Zaplanowane wydatki są zgodne z rodzajami i zakresem wydatków kwalifikowalnych określonych w Przewodniku kwalifikowalności wydatków oraz są przyporządkowane do właściwych kategorii wydatków (0 pkt albo 1 pkt)”.
Te elementy trzeba uwzględnić, opisać i uzasadnić.
W skrócie: niezbędny to ten bez którego projekt nie może być zrealizowany. Racjonalny to ten, który odpowiada wartości rynkowej.
Projekty będą rozliczane na podstawie rzeczywiście poniesionych wydatków.
Tak, przedsięwzięcia finansowane ze środków Unii Europejskiej muszą być zgodne z zasadą DNSH.
Co do zasady spadek obrotów będzie rozpatrywany w stosunku do roku kalendarzowego. W przypadku, gdy rok obrotowy u danego przedsiębiorcy nie będzie zrównany z rokiem kalendarzowym, spadek obrotów należy odnosić do roku obrotowego.
Ocena spadku obrotów będzie zweryfikowana w oparciu o załączone dokumenty finansowe sporządzone zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego lub ustawy o rachunkowości.
Okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może wykraczać poza datę 31 stycznia 2026 r.
Założony okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może być dłuższy niż 12 kolejnych miesięcy, licząc od dnia rozpoczęcia realizacji przedsięwzięcia MŚP.
O wsparcie mogą ubiegać się również Wnioskodawcy, których działalność gospodarcza była zawieszona w okresie od 1 stycznia 2020 r. do 19 marca 2020 r. pod warunkiem, że są spełnione
łącznie następujące warunki:
– według stanu na 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od dnia 20 marca 2020 r. Wnioskodawca prowadził działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura;
– w okresie od 20 marca 2020 r. do 15 maja 2022 r. Wnioskodawca prowadził działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, nieprzerwanie przez co najmniej 6 następujących po sobie miesięcy.
Do złożenia wniosku uprawnieni są wyłącznie przedsiębiorcy MŚP, których ujawniona w dokumentach rejestrowych działalność gospodarcza jest określona kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (kod PKD) zgodnym z listą określoną w Regulaminie wyboru przedsięwzięć MŚP przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy w okresie pomiędzy 1 stycznia 2020 r. a 15 maja 2022 r.
W kryteriach formalnych nie można dokonać poprawy.
VAT nie jest wydatkiem kwalifikowalnym.
Spadek obrotów będzie dotyczył całej działalności.
Dywersyfikacja profilu działalności nie może powodować rezygnacji Wnioskodawcy z działalności w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura, tj. w zakresie wskazanych kodów PKD stanowiących załącznik do Regulaminu wyboru przedsięwzięć MŚP. Nie może również wykraczać poza sektor HoReCa.
Wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek o wsparcie w ramach całej Inwestycji. Wnioski złożone później nie zostaną dopuszczone do oceny spełnienia kryteriów wyboru przedsięwzięć MŚP, o czym Operator poinformuje Wnioskodawcę za pośrednictwem poczty elektronicznej. Wnioskodawca może złożyć kolejny wniosek w przypadku, gdy wniosek złożony przez Wnioskodawcę zostanie negatywnie oceniony.
a. realizacja przedsięwzięcia MŚP nie może zostać rozpoczęta przed dniem ani w dniu złożenia wniosku,
b. założony okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może być dłuższy niż 12 kolejnych miesięcy, licząc od dnia rozpoczęcia realizacji przedsięwzięcia MŚP,
c. założone rozpoczęcie przedsięwzięcia zaplanowane jest nie później niż w ciągu 3 miesięcy od złożenia wniosku o objęcie przedsięwzięcia MŚP wsparciem,
d. okres realizacji przedsięwzięcia MŚP nie może wykraczać poza datę 31 stycznia 2026 r.
Zgodnie z kryterium Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą zgodną z Inwestycją A1.2.1 KPO jest spełnione wyłącznie w przypadku, gdy na dzień złożenia wniosku Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura oraz spełnia łącznie następujące warunki:
– według stanu na 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od dnia 20 marca 2020 r. Wnioskodawca prowadził działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura;
– w okresie od 20 marca 2020 r. do 15 maja 2022 r. Wnioskodawca prowadził działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, nieprzerwanie przez co najmniej 6 następujących po sobie miesięcy.
O wsparcie mogą ubiegać się również Wnioskodawcy, których działalność gospodarcza była zawieszona w okresie od 1 stycznia 2020 r. do 19 marca 2020 r. pod warunkiem, że są spełnione warunki opisane w pkt 1) i 2).
Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze Stron z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia w formie pisemnej lub elektronicznej. Strona ma obowiązek wskazania przyczyn wypowiedzenia.
W zawartej umowie MŚP zobowiązany zostanie do realizacji przedsięwzięcia zgodnie z warunkami wskazanymi we wniosku, za które zostały przyznane punkty w kryteriach merytorycznych oraz rankingujących. Niespełnienie warunków umowy przez MŚP skutkować będzie jej rozwiązaniem i uznaniem wsparcia z Krajowego Planu Odbudowy za przyznane nienależnie.
MŚP składając wniosek o objęcie przedsięwzięcia wsparciem jest świadomy, iż w umowie zostanie zobowiązany do jego realizacji zgodnie z warunkami przedstawionymi we wniosku i jeżeli za dany warunek zostały przyznane punkty w kryteriach merytorycznych i rankingujących to nie mogą on podlegać zmianom na żadnym etapie realizacji umowy o wsparcie przedsięwzięcia MŚP.
Kontakt
Operatorem dotacji jest Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości
Formularz kontaktowy
Dyżur eksperta
dyżur ekspertów był prowadzony w okresie trwania naboru wniosków i został zakończony wraz z jego zamknięciem
e-mail: kpo@inkubator.kalisz.pl
Kontakt z opiekunami wniosków w godzinach: 10:00 – 14:00
Nasza pomoc jest bezpłatna. Ale dużo osób do nas dzwoni. Dlatego, żeby nie czekać, najpierw sprawdź FAQ (Najcześciej zadawane pytania) – może już jest odpowiedź?
O projekcie dla HoReCa
Tytuł Przedsięwzięcia: Wsparcie finansowe przedsięwzięć MŚP pomiotom z branż hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury w drodze dotacji w ramach inwestycji A1.2.1 KPO dla podmiotów MŚP z regionu nr 5 obejmującego województwa dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie.
Skrócony tytuł: Dotacje dla MŚP w branżach hotelarstwa, kultury, gastronomii i turystyki (A1.2.1 KPO) w regionie nr 5 (dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie).
Wartość przedsięwzięcia: 232 327 809,91 PLN
Wysokość wkładu KPO: 232 327 809,91 PLN
Celem inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności
w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.)